Zorg & Welzijn

Kiezen voor het vak Zorg & Welzijn betekent leren in een praktische omgeving. Die praktische omgeving kan overal zijn: gezondheidszorg, welzijn, sport & bewegen of uiterlijke verzorging.

Binnen het vak Zorg & Welzijn bereid je je voor op verschillende beroepen in de wereld van zorg en welzijn. Het belangrijkste en gemeenschappelijke deel binnen Zorg & Welzijn is het werken met en voor mensen gericht op lichamelijk, psychisch en sociaal welbevinden. De leerling zelf is hierbij het belangrijkste instrument.

De lesmethode is er op gericht om je actiever en zelfstandiger te laten leren. Het gaat hierbij niet alleen om kennis, maar ook om vaardigheden. Je leert dingen dus vooral door ze gewoon te doen. Je leert bij dit vak nog geen echt beroep, maar je ervaart of de beroepen binnen zorg en welzijn iets voor jou zijn. De theorie wordt echt zoveel mogelijk gekoppeld aan de praktijk.

Zorg & Welzijn is bovendien veel samenwerken. Je zal namelijk ook veel dingen samen met klasgenoten doen. Hoe leg je iemand stabiel? Hoe rijd je met een rolstoel? Hoe manicuur je iemands nagels? Dat zijn vragen waar je het beste antwoord op kunt krijgen door het samen echt te doen.

De verplichte profieldelen van Zorg & Welzijn zijn gericht op het werken binnen de gezondheidszorg (het verlenen van zorg) en welzijn (het organiseren van activiteiten voor een doelgroep). Je kunt zelf een keuze maken uit een aantal keuzevakken. Deze keuzevakken zijn:

• Werken in een Beautysalon
• Werken op een brede school
• Werken in een ziekenhuis
• Werken in een sportcentrum

Je doet minimaal 2 en maximaal 3 keuzevakken naast je verplichte profieldelen.
Enkele opleidingen die aansluiten bij Zorg & Welzijn: doktersassistent, verpleegkundige, sport en bewegingsleider, jongerenwerker, activiteitenbegeleiding, pedagogisch werker, onderwijsassistent, kapper, schoonheidsspecialist